>Početna >Forum >Predstavljanje >Useri
Useri
| 10.03.2008. | |
|---|---|
|
Belalugosi Spol: M
Ime: Jadranko Begić Articles: 0 Slike: 0 Poruka: 5 |
|
ja nisam bot. :)
I postajem aktivan. Napokon. Goran ce biti sretan. Jos dok sam izradjivao fotografije u tamnoj komori, pribjegavao sam raznim tehnikama kako bih izvukao maksimum iz svojih radova. Danas to isto radim u photoshopu. Istina je da vlastite slike najmanje ispravljam, ali to, barem jednim dijelom, dugujem velikanima hrvatske (i sire) fotografije koji su svojim greskama i nedostacima (koje sam ja popravljao - i dalje to cinim) unaprijedili moj pogled kroz objektiv. Zivjeli profesionalci i svi koji se tako osjecaju. :P Fotografijom se bavim cca 15 godina. obradom fotografije u Adobe Photoshopu se bavim oko 8 godina. Dulji niz godina radim s vrhunskim fotografima i laborantima. Nakon mnogo kilometara filmova svakakvih formata, tone knjiga i slicno - mogu samo reci da znam poprilicno malo o fotografiji. To je nesto sto ucis cijeli zivot. Kad sam bio klinac, bio mi je san napraviti vrhunsku fotografiju u kojoj cu moci dugo uzivati. Sad imam 30 godina i san mi je napraviti vrhunsku fotografiju u kojoj cu moci dugo uzivati. |
|
| 02.08.2008. | |
|
Kec Spol: M
Ime: Krešimir Tadijić Articles: 0 Slike: 0 Poruka: 1 |
Pozdrav iz Pule |
Poznav ekipi, fotografijom se bavim posljednjih osam godina i postala mi je posao, hobi, ljubav,.... 25 godina, fotoreporter i urednik u dnevnim novinama, honorarno se bavim fotkanjem vjenčanja, utrka i ostalih angažmana :) Alati: Nikon D1x s objektivom 18-200, Canon eos5d s objektivom L 24-105 F4 IS, Canon Eos350d s originalcem :).....pišemo si čitamo se...pozzzz |
|
| 12.08.2008. | |
|
exselon Spol: M
Ime: EMIR EKINOVIĆ Articles: 0 Slike: 0 Poruka: 1 |
|
Pozdrav. Najprije svega zelim posebno jako pohvaliti komentar Martine, ciji se komentar nalazi u mapi pravila foruma. Martina svaka cast. Ako neko misli da ima najboji automatika aparat na svijetu i da se odmah tako postaje umjetnik. Dragi moji, ako sam ja ovime prekrsio jedno od pravila i podrzao Martinu onda je to jadno. Zelm potvrditi svaku njezinu rijec i reci slobodno da oni koji kazu da se bave fotografijom ili da ju vole, oni ju samo vole i predstavalju sebe kao velikog artista. mislim da slikanje sebe u crno bijelo i photoshop-ovi nisu nikakva umjetnost nego obicna glupost. Ako ce mo razgovarati i pisati o fotografiji niko me nece razumjeti jer niko ni nezna da se fotografija uci, a ne samo uzima fotic i škljoc škljoc. Ja se bavim fotografijom vec duze vrijeme i proucavam ostale umjetnosti uz to i zato me zovu umjetnikom. Ucim od covijeka koji zna, koji se time bavi. a ne ucim kao vecina preko interneta. nitko ne moze reci da je fotograf ako ne zna sto ta rijec uopce znaci. i ako se fotograf moze postati preko noci u pomoc interneta, photoshopa i automatic aparata onda bi svatko to bio. da bi oni stvarno bili fotografi moraju prije svega imati dusu, moraju znati sto je to umjetnost i razlikovati ih, trebaju stvoriti pricu, a ne lupati fotke i da neko slini na nesto, a da ni nezna sto je to. moj savijet je da ne pricate da ste fotografi dok se ne dokazete. a najbolji dokaz vam je da napravite svoju izlozbicu, na interentu kak ste i naucili i kazete o fotki,a da ne bude-- to sam ja uslikao u neznam di. sretno ljudi. Admine trazim razumjevanja i za mene i za Martinu. |
|
| 27.08.2008. | |
|
Hrle Spol: M
Ime: Hrvoje Radeljić Articles: 0 Slike: 2 Poruka: 1 |
|
| Hej pozdrav svima :) ja sam zelen i ovdje i u fotografiji ;) prvo da pohvalim stranicu, svaka cast vama koji ste se potrudili stavit sve zanimljive i prije svega izuzetno korisne clanke, bez vas ja, a sigurno i neki drugi, jos ne bi odmakli dalje od AUTO moda i okidanja gdje god stignem...kad imam aparat naravno... Pronasao sam stranicu nedavno, prije otprilike dva tjedna, trazeci neke informacije kako da sto bolje koristim manualne mogucnosti mog aparata. -nov aparat-novi misteriji :-) Zasad to je Fuji FinePix S5700, nista posebno ali za kvalitetno upoznavanje i vjezbu mi je sasvim dovoljan, a zadovoljava moje realne potrebe. A zelje... Eh, za to nikad dosta novca... Dobro, da ne duljim, uglavnom, ljuti sam pocetnik, ali sa velikom zeljom za ucenjem, a kako mi zasad ide... Stavio sam neke svoje fotografije na facebook profil, ali je samo za prijatelje... volio bih neke staviti i ovdje na galeriju, ali kad sam pokusao ne id, pa ako imate koji prijedlog sta i kako da radim, pisite! Unaprijed zahvalan :-)
|
|
| 03.09.2008. | |
|
goran667 Spol: M
Ime: Goran čehić Articles: 0 Slike: 0 Poruka: 1 |
Pozdrav ekipi |
pozdravljam ekipu kao novi član ovog sita. jedino što bi za sada htio reči da za mene fotografija je fotografija učinjena u trenu,bez photoshopiranja.to je alat kojem i obično djete može napraviti savršenu sliku
čujemo se |
|
| 03.09.2008. | |
|
Goran Katić Spol: M
Ime: Goran Katić Articles: 238 Slike: 434 Poruka: 289 |
|
| Pa lijepi pozdrav dobrošlice novim članovima od glavnog i neodgovornog urednika:)
|
|
| 25.09.2008. | |
|
Belalugosi Spol: M
Ime: Jadranko Begić Articles: 0 Slike: 0 Poruka: 5 |
|
opet ja.... :D Zanimljivo je da pri samom predstavljanju na ovom topicu ljudi s puno mrznje odvajaju photoshop od fotografije, digitalnu fotografiju smatraju umjetnoscu, a sebe fotografima, jer eto, fotografiraju.cak se poteglo pitanje izlozbe kako bi se dokazali tko je na kraju krajeva fotograf... Milan Fizi je u svojoj knjizi "Fotografija" (ta se knjiga svojevremeno smatrala biblijom fotografije) kategorizira nivo fotografa (izmedju ostalog) po broju ispucanih fotografija. U toj teroiji Fizi porucuje kako je samo praksa odlika fotografa. Ne mogu reci da se u potpunosti slazem s tim, ali naravno da je to bitan faktor. Bitno je napomenuti i najprihvacenije kategorije fotografije. Postoje primijenjena, tehnicka, naucna i umjetnicka fotografija, dok se fotografi dijele na foto amatere, strucne fotografe, foto-reportere i foto-tehnicare. Na ovom forumu sudjeluju razni ljudi, od kojih su neki skolovani fotografi koji fotografijom zaradjuju za zivot. (moram priznati da neki i zaradjuju poprilicno dobro!) E sad... Ti fotografi poceli su s ucenjem fotografije jos kad su bili popularni formati filma 110 i 126. APS se jos nije pojavio, a kamoli komercijalna digitalna fotografija. Fotografije su izradjivali rucno u tamnim komorama, a "specijalni efekti" kakvi danas izlaze iz Photoshopa su se radili pred aparatom za povecanje i raznim kemikalijama. Prava vjestina se prikazivala na diapozitivu gdje nije moguce sakriti gresku od pola blende. Nadalje - ti fotografi gotovo svakodnevno rade i suradjuju s poznatim zvjezdama hrvatske fotografije, ali i s velikim majstorima cija imena ni nisu toliko poznata u javnosti. Sto se tice opreme fotografa - neki kazu "nebitna stavka". Ako posjedujujete profesionalni aparat (NE GOVORIM O POLU-PROFESIONALNIM APARATIMA!) imate ili jako puno novaca ili zivite od fotografije (ocito poprilicno dobro) ili imate manjak samopouzdanja + jako puno novaca. Vjestina s aparatom je drugi par cipela. Naravno da nije isto slikate li s tehnickom kamerom na plan filmu ili na digitalcu od kakvih 10 MP. (za one koji ne znaju - razlika je vise nego ogromna) Ali aparat iza kojeg stojite je na kraju samo aparat.... osim ako morate slikati novi npr. AUDI za reklamnu kampanju na globalnom nivou.... Dakle - alat fotografa ne daje specijalne moci znanja fotografiranja. Ok? :D
Na kraju osvrnut cu se i na Photoshop: Na isti nacin mogu uzeti primjer razne vrste razvijaca za papir i filmove. Od sitnozrnatih, hiper-sitnozrnatih do grubih razvijaca. Promjenom temperature razvijanja dobiva se drugaciji rezultati. A sto je s foto papirima razlicite gradacije, ili cak Multigradnim papirima koji uz upotrebu odredjenog filtera stvaraju manje ili vise kontrastnu fotografiju?
Sve sto sam opisao zove se OBRADA FOTOGRAFIJE. Nadalje - o razini znanja rada u photoshopu i ukusu obrade ne ulazim. Moj cilj je naglasiti - od kad postoji fotografija postoje i razni alati za obradu iste. Shvacate kako je cudno nakon ovog teksta procitati kako netko "ne vjeruje u EDITIRANJE fotografije".... Pogotovo ako fotografira digitalim fotoaparatom.... Hajde da sada i to objasnim, kvragu kad se pravim pametan... ne postoje dva printera (stroja za izradu fotografija, ne pricam o stolnim printerima) koja mogu istu fotografiju izraditi potpuno identicno. U igri su stotine faktora - od temperature, kemikalije, vode, papira pa i do klime - postotak vlage i slicno. Stovise ako napravite fotografiju na nekom stroju - danas i sutra - dobit cete razlicite rezultate! Dalje - svaki monitor ima svoje boje i kontraste. Cak i vrhunski monitori koji se svakodnevno kalibriraju imaju svoje musice. Kako onda mozete reci kako to izgleda ta DIGITALNA fotografija ako na svakom monitoru ili papiru izgleda drugacije? Ako ne volite obradu fotografije i to javno deklarirate - nadam se da radite na dijapozitivu. Inace ti vasi stavovi padaju u vodu. Nadam se da cete, imajuci to na umu, objasniti bolje svoje stavove uz jace argumente. Izuzetno je bitno da kazem kako ja nemam namjeru poniziti nikoga niti umanjiti neciji rad ili stavove. Ako se netko smatra uvredjenim u bilo kojem smislu neka ponovno procita moj post. I na kraju jedan mali savijet - ako se kruto drzite u moru ustaljenih stavova vecine, tesko da cete se izdvojiti svojim radovima. Budite opusteniji i blagonakloni svim novitetima, perspektivama i tehnikama. Samo tako mozete postati originalni i istaknuti se od ostalih. Ako zelite bas suprotno - slikajte starinske ulicne lampe i zalaske sunca. S tim nikada necete pogrijesiti! :D Hvala p.s. Dvanaest izlozba je dovoljno da se smatram fotografom?
:D |
|
| 26.09.2008. | |
|
Goran Katić Spol: M
Ime: Goran Katić Articles: 238 Slike: 434 Poruka: 289 |
|
| Vidite šta se dešava kad provodite previše vremena pred kompjuterom nego u tamnoj komori...:)
|
|